Sited on the edge of a steep ravine, this home commands broad views of greenery and wildlife. Set between mature trees, it explores the relationship between architecture and landscape. Curving paths and steps, stone patios and boulder retaining walls meander over the site.

Our clients sought a contemporary design, which had to be carefully negotiated with the building authorities. By echoing, in some instances, the massing and fenestration of an adjacent property we were able to address the concerns of the Historic Commission.

Three of the home’s four corners are anchored by pavilions of stucco and galvanized steel. Beneath the double gabled roofs clapboard siding softens the overall feeling. Steel and cedar pergolas front the home and wrap large areas of the rear with deep overhangs. These serve as walkouts from the upper rooms, providing cover and creating a sense of intimacy. Large areas of movable glass open the major rooms to the landscape at both levels.

In the main room, exceptionally high ceilings afford expansive views of sun and sky. A full height doubly curved wall on the south extends twenty-plus feet upward in the main room and down to the family room and exercise area below. An exceptionally deep basement provides room for year-round athletics, including a half-court basketball court. Interior finishes include red birch floors throughout most of the main level. The fireplace, a mix of stones, sets the palette inside and out.